God Jul & Gott Nytt År

SNFKs julkort 2015 med grön ram

Så här i jultider är det dags att summera aktiviteterna från året som gått.
Vi började 2015 med årsmötet där sittande styrelse valdes med Dick Edin som ordförande för detta år. Vårens två jaktprov blev även detta år givna succéer med fågelrika marker och många premier. Någon måsta ha pratat med vädergudarna, för även detta år visade sig vårsolen i all sin prakt och näsorna lyste röda på provmiddagarna.

Ytterliga­re tre jaktprov har genomförts under hösten i klubbens regi. Det startade  i augusti med Mush Open i Arjeplog, följdes av Skogspokalen och Skogs-SM i Arvidsjaur och provsäsongen avslutades med Fjällpokalen och Fjäll-SM som gick i Arjeplog. Glädjande är att klubbens Lars-Göran Nilsson slog till och kammade hem SM-titeln på fjäll med Härkmoens H Oliver Tell.

Klubben har också  arrangerat den årliga utställningen på Grans i Öjebyn. Många tog chansen att visa upp sina fina hundar och många var det som gick hem med bra kritik och fina rosetter. Några av de som lyckades riktigt bra hade drillats på den utställningsträning som arrangerades i maj innan utställningen. Övning ger ju som bekant färdighet…

Inför höstsäsongen anordnades en väldigt uppskattad skogsträningskurs i Arvidsjaur där Olov Åman guidade de sju ekipagen genom Arvidsjaurs fina skogsland. Nöjda deltagare fick en inblick i hur man kan träna inför jakt och prov i skog. Vi hoppas att få igång dressyrkurserna och att det blir ett återkommande inslag.

För att riktigt få alla att längta till hösten, hölls det en temadag i maj i klubbens regi. Där visades filmsnuttar och snackades hundar, jakt och träning. Ett 40-tal medlemmar slöt upp till en inspirerande eftermiddag.

Vi från styrelsen vill tacka alla, både funktionärer och aktiva,  som gjort alla dessa aktiviteter till riktigt fina evenemang som omtalas långt utanför klubbens egna region.

Med dessa ord önskar vi er alla en Riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

/ Styrelsen

SNFK resumé 2015

Ännu ett år och säsong är till ända. Vad hände under 2015? Säsongen startade med avslut på MUSH-open, sedan följde det mycket omtyckta ”sena april” provet.Höstproven startade i rena högsommarvärmen, SNFK  arrangerade två prov samtidigt, både skogsprovet i Arvidsjaur och fjällprovet i Tjärnberg var välbesökta och uppskattade. Vi arrangerade två högstatusprov ihop med 2 rasklubbar,  Skogs-SM med Irländska Setterklubben och Fjäll-SM med Engelska Setterklubben.Och trenden från ifjol håller i sig, SNFK  är en klubb att räkna med i provsammanhang.

På pointerkanten har vi två tikar från ifjol som kan glädja sina ägare med Skl vinster.I Mars slog Myrteigens Lilla Tösen äg: Roger Larsson till med 1skl cert och blev därmed vinnare av MUSH’s Skl. I skogen har vi den alltid pålitliga Skeirutj Steira äg: Olov Åhman med 1skl cert. Även systern Skeirutj Smilla äg: Rolf Sandström har 2x 2 skl i skog. Genom nålsögat klev Aeris TP Birka äg: Peter  Henriksson med 1ökl HP så även Myrteigens Tindra äg: A Carlsson förare Tord Öhman som fick den magiska 1:an. Elin Backlunds Skipfjordhönans Scott blir också att räkna med i skl i framtiden med sin i våras tagna 1ökl hp. Olov Åhmans ungtik Pointer Bella har fått  2x 1 ukl i skogen.

På engelska setterfronten har vi Högfjällhundens Quorven äg: Dick Edin som vann höstens första segrarklass med 1skl cert, när vi ändå är inne på Högfjällshundar tog ovannämnda ägare även med Högfjällhundens Skyyr  3*1 ukl och 1 ukl hp och fjolårets SM vinnare på vinterfjäll Högfjällhundens Mac vann en skl med cert och följde upp med att bli tvåa på vinter SM med ck och res.cacit, sedan har Jens Lindgren fått en 1 ukl på Högfjällhundens Storm. En ny lovande ungsettertik har kommit upp på scenen, MDs SR Wera Wang äg: Stefan och Johanna Keisu  har haft en fin höst med flera premier, 2x 1 ukl och 2 ukl. Helena Lidens Orrlidens G Isa har även hon haft ett kanonår med många premier 1×3 ukl, 3×2 ukl och1 ukl hp. Även några öppenklasshundar har visat upp sina färdigheter och tagit sig upp till skl, Myrhedens N Scott äg: Håkan Antman och MacPerssons Alwin äg: Mattias Lindkvist kan stoltsera med 1 ökl hp. Och årets Fjäll-SM vinnare tillhör SNFK, nämligen Härkmoens H Oliver Tell äg: Lars-Göran Nilsson med 1skl ,  han har sedan i april även 3 skl ck. Falcsagans Jacson äg:Mats Olofsson har en 6 skl under året.

På Gordonsettersidan så har Tina Hedman fått på sin Hagelsprutans Underbara Ulalia 2 ukl på vårprov.

Irländska settrarna har haft ett mycket bra år med många premier, Hadselöyas Isabella äg: Magnus Dahlgren har 2x 1 AK (Norge) och en 2 skl på sitt cv i år, Den unga hanhunden Hadselöyas Casper äg: Magnus Dahlgren 1 ukl hp+ 2 ukl i år. Flamefields Hector äg: Mikael Kerttu hade dagen i våras och fick sin efterlängtade 1ökl hp. Mikael förde även Norrlandsguidens  Minnie Mus äg. Margareta Lundbäck till en 1 ukl i höst. Jonas Pantzare med sin unga tik Givens Dalvain har en otrolig premieprocent i höst med 4 ökl premier varav 3 st 2 ökl och en 3 ökl, Fler hundar med prefixet Norrlandsguiden har premierat sig , Jan-Olov Daniels tik Norrlandsguidens Peak a Doll har slagit till med flera 2 ökl. Pålitlige irskägaren Magnus Könberg gått jaktprov med flera hundar , nya stjärnskottet Strävsamma Fräsa  har haft en fin säsong med flera 1 ukl i skog och hans tik Thodos Sasca fick ännu en 3+ 2 ökl på fjäll och skog och tillika så blev hon bästa öppenklassare i MUSH-Open. Tärnafjällets Axcel G äg: Olof Westerlund for till Finland och kom hem med 1skl. Genom nålsögat klev även High Pheasants Red Flow äg: Hans Sundberg med 1ökl HP. Från samma kennel kommer även High Pheasants Irish Face äg: Hans Sundberg som fick en   1ukl. .

Under året har vi också hundar som gjort det bra i utställningsringen. På våran egen utställning blev Myrhedens N-Tuva BIR och BIS 3/ ägare: Lennart Rydberg och Myrteigens Tindra BIR och BIS 4/ ägare: Agneta Karlsson. Under året har dessa hundar blivit SEUCH, J Skipsfjordhöna’s C Scott/ägare: Elin Backlund  och Myrhedens N-Scott / ägare Håkan Antman. NOUCH & CIB  Hagelsprutans Quicka Qulan / ägare Tina Hedman. Zettertjärns Under Nitromethan har som tvååring fixat: 3 Cert i Sverige, 2 CACIB i Sverige samt 1 Cert i Norge. Nu satsar vi vidare på 2016 och fina hundar i vänstervarv.

Angående föreläsningen i ”Frågan om fjälljakten”

VIKTIG! Information inför föreläsningen i ” Frågan om fjälljakten” den 16 januari 2016, kl 15.30. Plats Pite havsbad.

Ingen får luras att tro att allt är klart, lugnt och färdigt i och med Regeringens förslag. Detta är ett förslag som är ute på remiss hos ett stort antal parter. Remisstiden går ut den 16 februari och vi vet inte vad förslaget tar vägen efter detta.

Mer än någon gång gäller det att ligga i så att förslaget klubbas. NÄR förslaget eventuellt klubbas så ger detta som sagt ett verktyg för att hitta former för förvaltning, inte en lösning i sig. Därför är frågan egentligen mer aktuell än någonsin, det är nu vi kan vara med att forma den framtidiga modellen. Samtidigt är det viktigt att så många som möjligt får insyn i vad som egentligen har försigått under åren.
// Michael Fossum

Fjälljakten på remiss

aaaaa
Regeringen föreslår att svenska medborgare ska få förtur till jakt på småvilt och fiske på statens mark i fjällvärlden. Något som jägare, på grund av det hårda jakttrycket, efterfrågat i åratal.
– Vi behöver få till en kontrollerad ström av jägare. Jag anser att vi som bor i landet ska ha en fördel och inte bli undantryckta av utländska jägare, säger Erik Öhman, jägare i Piteå.”

Här kan ni läsa hela artikeln i Piteå-Tidningen
http://www.pt.se/nyheter/fjalljakten-pa-remiss-9717064.aspx