SJCH Högfjällshundens Mac

ny 3
Foto: Johanna Vikman-Keisu

Dick Edin bor i Luleå med fru Lena och två barn. Har fyra ES i hushållet den yngsta är 2 år och gamlingen 10 år.

1.Du har vunnit Fjäll SM 2 gånger och kommit tvåa en gång, och kommit 1 samt 2a i fjällpokalen. För mig är det ganska unikt. Vad är det unika med Mac? Påverkas han mycket av provmiljön, om inte har det i sig en påverkan att lyckas på prov?
Unikt är det väl inte, men han har presterat väldigt bra resultat. Förutom på dessa högstatus prov, är det  bara på ett prov där han gått till pris som han inte fått ck eller 1:a pris. Då fick han 4 SKL. Det visar vilken jämnhet han har, han påverkas lite av att det är prov han blir lite mer på ”tå” men håller sitt sök fast han konkurrerar om marken.

2. Hur förbereder du hunden inför jaktprov, exempelvis större prov som SM med dressyr, mat, vätska etc,etc. Har du någon särskild uppladdning?
Dressyren ska sitta där innan jag anmäler mig till provet, så jag gör aldrig något ”sista minuten” fix jag tror bara att det blir galet. Maten och framför allt vätskan är jag väldigt noga med, om man får 30 minuters släpp tid och bajsar eller dricker i 3minuter så ger man ju bort 10% av släpptiden. Uppladdningen är att rasta hunden noga på kvällen före och på prov morgonen.

3. Vilka av Macs egenskaper som jakthund sätter du främst?
Jaktlusten och focus på uppgiften.

4. Vilka råd och tips kan du ge nybörjare som vill börja att gå på jaktprov samt få sig en god jakthund som håller under många år?
Ha alltid hunden i god fysisk form och se till att den är så lydig det bara går. Alla kan misslyckas på prov men är man väl förberedd så brukar det gå bra, sedan så är det inga mirakelhundar på proven utan helt vanliga vovvar så jag tycker fler ska ta chansen att visa upp sin guldklimp 🙂

5. Hur tacklar du problem som du stött på med dina hundar ?
Den enkla och enda rätta är gör något åt problemet!!! Jag tror många är för passiva och gör det till en hel ”vetenskap”. Var förberedd då problemet uppstår igen och agera, fråga om råd om du inte vet vad du ska göra.

6. Hur ser du på hundars mentalitet, vilka faktorer avgör en bra mentalitet hos hunden?
Oj, oj, oj,  det är en stor fråga detta, det mentala är de viktigaste i hunden tycker jag.  Det blir en så stor fråga då jag även tycker att miljön påverkar det väldigt mycket. (Alltså en samverkan mellan arv & miljö)?

7. Hur mycket tid lägger du ner på motion och dressyr. Har du någon tid på året där hundarna bara får  vara?
Jag tok repeterar aldrig det hunden kan utan kräver bara att den lyder det jag lärt den. Så i tid är det svårt att säga men självklart lägger jag ner tid på dressyr men inte överdrivet mycket. Jag tänker alltid funktion då jag ska dressera inget krångel utan enkelt och funktionellt, då jag inte ska tävla i lydnad så tränar jag inte på lydnads plan utan lär dom hemma på gräsmattan och praktiserar det sedan i skogen. Motion krävs och det underhålls året om. Under december och maj-slutet på juli så är det bara underhåll så då vilar både jag och hundarna mera.

8.  Vi har alla varit nybörjare så även du, vem eller vilka har du tagit lärdom av? Har du haft någon förebild/mentor under åren?
Jag har alltid lyssnat och lärt av de som har visat resultat med sina egna hundar. Numera så har jag även insett att det är många som kan ha kloka tankar runt hunderiet nybörjare som erfaren, någon direkt förebild har jag nog inte haft men man lär sig mycket av att se hur andra agerar med sina hundar.
9. Om du fick välja en tik för en ”drömparning” med Mac, vilka egenskaper skulle denna tik ha?
De bör ha ”rätt” hundar bakom sig i stamtavlan.  Hög jaktlust, bra mentalitet, en naturlig reviering, bra resultat på jaktprov även om den jagas hårt med.
MACKKE

Presentation av Högfjällshundens Mac
u: Nyheimgutens Jagr e: Högfjällshundens Extra
Hd B. CL-Fri. PRA-Fri
Utställning:Excellent
Jaktprovsmeriter:
3x 1:pris Ukl med Hp 1:pris Ukl.
2:a  Fjällpokal Vinter. 1:a Fjällpokal Höst
1:pris Ökl med Hp (som unghund). Alla priser är tagna 2011.
Årets unghund SNFK 2011
Årets Engelsk Setter 2011
Årets Engelsk Setter unghund vinnare av Silversettern 2011
1:pris SKL med Cert Hp
4:plats SKL Setterklubbens huvudprov 2012
2:a SKL med CK och Hp
1:a SKL Cert Hp
1:a VK Ck NM Vinter Kval
1:a SKL Cacit Cert Hp Vinnare Vinter Fjäll SM 2014. Årets Segrarklasshund SNFK 2014.
2:a SKLCk Hp R-Cacit Vinter Fjäll 2015.
1:a SKL Cert Ck Hp.
1:a SKL Cert Ck Hp. Svensk mästare Vinter Fjäll 2016 1 SKL Cacit Cert Ck Hp
1:a SKL Cert Ck Hp R-Cacit
Jaktprovsmeriterade valpar efter Mac
Finnlidens Dickson  3×1:pris Ukl med Hp 2:pris Ukl
Skedoms Nitro 1:pris Ukl 1:pris Ukl Hp
Skedoms N`Ardbeg 1:pris Ukl Hp
Skedoms N-Tass 2:pris Ukl
Meriterade kullsyskon
SEJCH Max 1:pris Ukl 1:pris Ökl Hp 1 SKL Cert Hp 1:a SKL Cert. 3 VK Final Exit Cup.1 SKL Cert Ck Hp. 1:pris Ökl Hp. 2:a SKL Ck Hp
Maja  2:pris Ökl. 3:pris Ökl. 2:pris Ökl. 3:pris Ökl.

Kommissarie till jaktprovet

För att bedriva jaktprov så behövs en provledare och en kommissarie.
Nu så saknar vi en kommissarie till SNFK:s Fjällprov den 8-9/10.
Så finns det någon som kan tänkas sig att ställa upp!
Utan provledning måste vi ställa in provet.
Tag kontakt om någon är intresserad!
Mikael Kangosjärvi
070-338 63 69