// JAKTPROV


SNFK Skogsprov,  Pello
20031025
Mark: Strax norr om Pello. Tallskog med inslag av björk och gran-drågar samt bergknabbar.
Förhållande: några minusgrader på morgonen, mulet, svag nordvästlig vind som snurrade i terrängen. Markledare: Tore Peuravaara. Skytt: Carl-Axel Triumf Dagens kombattanter bestod av 2 öppenklasshundar och 4 stycken i segrarklass. Samtliga deltog i kvalificeringen till att försvara Svea Rikes färger i den inofficiella landskampen som gick av stapeln dagen efter.

Öppen klass

Irst Tärnafjällets Bette Midler S37431/2002, förare Sanna Steinwall
Bettan startat i en tät biotop av gran och björk. Hon går i täta slag och tar marken väl med sig. I den öppnare tallskogen slår hon rutinerat ut  i medvind och får även den marken med sig i ett jaktligt systematiskt sökmönster. Andra och tredje släpp går i medioker fart beroende på att hon fastnar i löpor. Fjärde släpp ökar hon fart och intensitet vilket ger en mycket bra marktäckning. I Femte släpp kroknar Bettan rejält. Hon kommer ej för fågel denna dag. 67 minuter, 0 pris. 

Irst Norrlands Guidens B-Nikita S39371/2000, förare Jan-Olov Daniels
Nikita startar upp i mycket bra fart och stil. Terrängen har inslag av grandråg vilka direkt ger indikation på fågel. Nikita markerar och löser ut och föraren stöter själv orrtupp som träat i samma område. I andra och tredje släpp reduceras farten och hon går på markvittring samt markerar två gånger. Fjärde och femte släpp bjuder på bättre fart, dock utan att finna fågel. 65 minuter, 0 pris.

Segrarklass

Esh Giddes A Wilzon S53087/96, förare Stefan Keisu

Irsh Be Defay´s Harry S56730/99, förare Sanna Steinwall
Ph Black Luckys Ess S38922/98, förare Mikael Kangosjärvi
Irsh Hadeslöya´s Indy N02991/98, förare Jan-Olov Daniels

Första rundan, 20 minuter
Willes första 10 minuter är av yppersta kvalitet. De återstående tiden blir han något perifer men håller kontakten för att i slutet av släppet försvinna och återkomma inom rimlig tid. Harry håller ett mycket väl anlagt sök under hela släppet med mycket bra fart och stil i en ypperlig reviering och är dessutom mycket välförd. Ess visar upp en mycket bra fart och stil i god kontakt. Ess sök är rejält brett och med bra reviering. Skogshöns hörs lätta i området där Ess befinner sig och senare träar orre i vår direkta närhet. Indy startar upp i mycket bra fart.
Efter fyra minuter visar han upp sig för att därefter försvinna för oss. Han återkommer ej inom tidsramen och jaktar ej för oss vilket är diskvalificerande. Utgår.

Rangeringen efter första rundan:
Harry, Ess, Wille. Indy utgår.

Andra rundan, 15 minuter
Wille fortsätter i mycket god reviering men blir borta i sista minuterna på släppet. Återkommer inom rimlig tid. Harry fortsätter som tidigare Ess fortsätter sitt goda sök, finnes i stånd, reser villigt och precist en singelripa. Helt lugn i flog och tre bomskott samt apporterar utlagd ripa helt perfekt. Han slår ut i nytt sök, vi ser honom dra an och när vi närmar oss finner vi honom i nytt stånd. Precis resning på ny singelripa och helt lugn i flog och skott.

Rangering efter andra rundan:
Ess i topp med två kompletta fågelarbeten, Harry, Wille

Tredje rundan, 10 minuter
Wille fortsätter att visa ett kvalitetssök, denna gång i medvind.

Harry slår ut i medvinden och får mycket mark med sig. Stånd anmäles av föraren, dock går fågeln innan vi hunnit fram. Vi ser således Harry i sök.

Ess fortsätter med oförminskad intensitet. 

Dagens segrarklass gav en placerad hund av högsta kaliber:
1 Skl Cert Hp Black Luckys Ess, förare Mikael Kangosjärvi Kvalificeringen till morgondagens landskamp medgav att Ess, Harry och Wille var de hundar som detta parti kunde bidraga med. Alla tre hundar har visat upp en särdeles god SISU!

Jag var själv bekymrad över att bomma fågel i helt öppna lägen…det var ju inte första bommen… Malmberget 2003-10-27

Lars G Tano
» Tillbaka