// JAKTPROV


SNFK Pello 15 oktober 2005  
Parti 4,Skl
Domare: Ilkka Korhonen
Markledare: Jonas Pantzar
Förutsättningar: Jaktmarker i närheten av Pello by var varierande och vädret med mindre vind kunde ha givet flera premieringar, men inte denna gången. Solen sken, fikat var bra med varma korvar kex och kaffe. Landskamphundarna understukna
 
Deltagarna:
ISH Noah N01040/01 ägare o förare K. Jörgensen
IST Tärnafjällets Bette Midler S37431/2002 ägare o förare Sanna Steinvall
ISH Be Dyfay's Harry S56730/99 ägare o förare Sanna Steinvall
EST Härkmoens Salt och Peppar S45442/2001 ägare o förare Anders Gidlund
IST Remkilens Akita S27984/2002 ägare o förare Hans Bergkvist

Noah
Söker dagen ut med bra fart och lite tungt stil, han kunde bruka båda vinden och terrängen på ett bättre sätt. Delvis kunde bredden i söket vara lite större, han förbättrar sig utöver dagen. Noah har under dagen två observerade chanser på fågel, en järpe och en ripa som han inte kan utnyttja. Under dagen har han ett par starka markeringar. Saken som ger en negativ stämpel är att föraren går för fort och när hunden står rusar han fram på ett sätt som inte tillhör en riktig skogsjakt. Därmed förstör han en möjlig situation då jag ingen har en möjlighet att se någon fågel, även situationen bedöms som andra tomstånd. Inget pris.

Bette Midler
Söket är hela dagen lite litet, det kunde vara bredare och speciellt i medvind också djupare. Jag får intrycket att hunden är ganska förarfixerad. Galoppen är lätt men sparken kunde vara mera kraftfull. Bettan har fortsatt en hel del att lära om vindbruket, för hon kommer av och till bakom oss. Under den tredje rundan ser vi att hon tar ett skarpt stand, föraren rusar Onödvändigt fram mot hunden, skytten ser att tjäder lättar utom skotthåll från en gran. Dom andra situationerna under dagen blir av intet. Inget pris.

Harry
En hund som visar från första minuten visar vad man ska göra i skogen. Han är en kraftig hund som har nog fart, mycket bra bredd och bruk av vind. Harry är en lysande sökare i alla vindriktningar. Han är borta korta stunder här och där men vi vet alltid vilken väg han gick där han också kommer från. I andra släpp blir han borta vi prövar att söka han, men finner han inte. Föraren frågar om hon får vissla lite. Efter en liten signal kommer Harry in och visar vägen till orren som han har stått för. Harry avancerar, fågel lättar och hunden är lugn i flog och skott. Harry apporterar den utlagda fågeln korrekt. Fortsätter dagen ut på samma sätt och ingen av de andra kan konkurrera med denna hund i dag. Det enda som jag kunde ha önskat var en fällning, men det var svårt I dag. Glimrande skogsfågelhund som premieras med 1 SKL och Certifikat.

Salt och Peppar
Lätt fin stil och frisk spark men går allt för stort i sitt första släpp. Under andra släpp går hon fortsatt stort, blir senare lite osystematisk och har i tillägg två gångar resultatlösa stånd. Inget pris.

Akita
Börjar med ett stort sök men håller huvudsakligen kontakten . Har en resultatlös avancering i första släpp. Senare under dagen blir kontakten bättre och söket håller hög nivå. Har en chans på orrfågel men varken hunden eller förare kan se fågel i situation. Akita har inget fågelarbete i något av sina fyra släpp, inget pris.

Stor tack till markledaren Jonas, som kände sina jaktmarker väl. Tyvärr var Harry inte med i svenska laget. Finnarna hade varit skickliga under dagen och de hade nästan full pott med sig hem. Det resulterte att dom vant årets kamp.

Ivalo 31.10.2005

Ilkka Korhonen
» Tillbaka