// JAKTPROV


SNFK Pello (finska sidan) 14 oktober 2005
Plats: Pello
Mark: Blandskog med inslag av myrmark, idealisk för skogshöns.
Väderlek: Dagen började med en fin vind och några regnstänk vilket övergick till en solig eftermiddag
Fågeltillgång: Mycket bra med fågel. Hundarna presenterade situationer på 4 tjädrar, 3 orrar, 1 ripa och 9 järpar. Denna dag visade sig järpen från den jaktbara sidan, vilket gav ett flertal möjligheter till fällning.
Markledare: Tuomo Waara. Tuomos insats som markledare går ej nog att lyfta. Med klokhet och jaktlig erfarenhet visar han oss fram i terrängen där fågel finns. Det är en fröjd att gå domare med sådan markledare!
Deltagare: Vi har med oss 3 segrarklasshundar, två öppenklassare samt en unghund. Partiet hade väl erfarna jägare som tog tillvara på alla chanser som deras hund presterade.

 

NOU, Unghundsklass
Ph Patjanens Baron De Ley, Förare Mikael Kangosjärvi, Sverige
Baron är en kraftfull pointerhanne som uppvisar en utmärkt fart och stil. Han avsöker marken med högt huvud och hög fart. Första släppets första del är något öppet, vilket förbättras i den senare delen. I medvinden stöter vi två orrar utan hundens förskyllan.
I det andra släppet går han mycket bra och har full kontakt med föraren. Baron finnes i stånd på järpe som han får hålla en längre stund. Han är helt lugn i flog och skott. Baron har uppvisat högsta kvalitet på sök och fågelbehandling, dock utan att få visa resning. Totalt går han 45 minuter. Han är helt förtjänt av 1 pris NOU.


AVO, Öppen Klass
Gst Fiona, Förare Markku Parviainen
Fiona är guldhunden för dagen! Hon har en lång dag framför sig som hon förvaltar på allra bästa sätt i en mycket bra fart och stil och en härlig jaktlusta.
I andra släpp försvinner hon, återkommer med rapport men dessvärre har fågeln lyft. Ånyo blir det rapport, där vi finner henne i ett stånd med viftande svans. Hon slår fram några meter i terrängen, återkommer till ursprungsplatsen och avancerar. Avancen går helt jaktmässigt i etapper och resningen är helt precist på en tjädertupp. Helt lugn i flog och skott samt godkänd apport på utlagd fågel.. I nästa släpp tar hon nytt stånd, avancerar, tjädertupp lyfter och hon är lugn i flog och skott. I samma område tar hon nytt stånd på järpe! Lugn i flog, Nytt stånd igen, denna gång på en tjädertupp som sitter i träd, lugn på kommando. Total tid 85 minuter.
Fiona är den stora hunden idag, och har välförtjänt erövrat priset 1 AVO.


Pt Cilla, Fredrik Nyström, Sverige
Cilla startar i en mycket bra fart och stil, som alltefter dagen lider, blir något mattare vilket gör att hon fastnar i en del löpor. I första släpp tar hon stånd på järpe, är helt lugn i flog och skott. Den utlagda apporten tuggas något men apporten godkänds. Total tid 65 minuter. 3 pris AVO.



Segrarklass
Ph Black Lucky´s Ess, Förare Mikael Kangosjärvi
Ess startar i en mycket bra fart med en något stötig stil. Han verkar vara stel i frampartiet. Eftersom dagen går blir Ess bara bättre och bättre och uppvisar i de återstående två släppen en kvalitet som en vinnare skall ha. Första släppet tar han stånd, avancerar, preciserar och är helt lugn i flog och skott då järpen tar till flykt. Apporterar utlagd fågel helt perfekt. I närområdet tar han nytt stånd, avancerar men kan ej påvisa fågel. I de efterföljande släppen uppvisas en glimrande kontakt i tät skogsvegetation. Total tid 55 minuter. Ess är dagens Segrarklassvinnare med pris 1 VOI.

Gsh Aens Goliath, förare Mika Maliniemi
Goliath har en mycket bra fart och stil. Han är över dagen något öppen i söket.
I första släppet ser vi Goliath i stånd. En tjäderhöna tar till flykten precist framför honom, nästa höna släpper från trädet och passerar oss. Han är helt lugn i flog och skott .
I rangeringen över dagen ligger han som nummer 2, vilket också blir Goliaths placering i dagens segrarklass. Total tid 60 minuter. Pris 2 VOI.


Gsh Andiate, förare Jukka Virta
Andiate har en mycket bra fart och stil i begynnelsen av dagen. Huvudet sänks något i den senare delen av släppen. Han är något öppen i revieringen men återkommer alltid i rätt område. Vi finner honom i stånd, vilket han löser själmant. I andra släpp stöter han ripa i medvind, men finnes sittande på uppflogsplatsen. Senare går vi in i en stor järpkull som dessvärre blir för mycket för honom, då han förföljer en järpe och utgår därmed.
Total tid 55 minuter. 0 pris.


Malmberget 2005-10-15



Lars G Tano
» Tillbaka