// JAKTPROV


SNFK, Vinterprov. 6 mars 2004 Merkenäs
Mark: Plogstation södra
Väderlek: Solig vårdag med 0-gradigt och svag västlig vind.
9 vältränade och tända Öppenklasshundar med förare från tre länder deltog. De norska representanterna var tre till antalet, finländare var en och de resterande sålunda svenskar. Kalottkampen kunde börja! Snön som tidigare i veckan hade fallit gav ett tungt före i fjällbjörkskogen men samtidigt ett hårt före ovan trädgränsen. Vi fann totalt 10 fjällripor i en samling och ca 20 dalripor i en annan samling. De chanser som bjöds förvaltades mycket väl, vilket gav resultat i form av premier! Förarna visade på stort lugn och mycket bra förning av hundarna.

Öppen klass

Gsh Soknahäggån´s E Keiko N 15968/99 Förare Birthe Elvestad
Keiko startar i en mycket tung terräng med mycket lös snö. Aktionen är tung men han jobbar mycket bra i en bra reviering. Andra släpp bjuder på något lättare terräng och söket bättras avsevärt. I de övriga släppen visas en mycket bra reviering i såväl mot som medvind. Ej för fågel. Total tid 40 min. 0 pris

Est Högfjällshundens Blixtra S 39443/2001 Mikael Karinkanta
Blixtra är en viljestark hund som arbetar frenetiskt i alla typer av fören. I andra släpp ser vi henne pejla fågel på fjällkanten, hon tar stånd, går på för att sätta fast fågeln och lyckas för en kort stund. Fjällriporna är ej samarbetsvilliga då de springer framför henne för att till slut lyfta över henne. Hon är komplett lugn i flog. Efter detta blir Blixtra försiktig och ses ett flertal gånger i stånd utan att påvisa fågel. Hon får gå i 40 min. 0 pris

Irsh Ajas S27718/2000 Förare Magnus Könberg
Ajas är en stark hund som arbetar i en mycket bra fart och stil över hela dagen. Han går i fyra släpp, dock utan fågel. Total tid 40 min. 0 Pris

Irst Norrlandsguidens B-Nikita S39371/2000 Förare Jan-Olov Daniels
Ally, som är tilltalsnamnet, arbetar friskt hela dagen. Släppen domineras av ensidighet i revieringen vilket gör att hon tappar mycket mark. Hon söker ofta husses stöd. Medvindssöket går i stora slag i bra fart och stil. Idag kommer hon dock ej för fågel. Total tid 40 min. 0 pris.

Pt Karacanis Piaf N 10289/02 Förare Mikkel Lyngar
Piaf har en härlig intensitet, trots det tunga föret. Hon går i väl öppna slag som gör att en del mark ej blir genomsökt. Första släpp renderas i ett stånd som hon löser själv utan att påvisa fågel. Medvindssöket går i mycket bra reviering trots den tunga terrängen. I femte säpp tar hon ett skarpt stånd för enkelripa. Ripan går och likaså Piaf. Utgår. Total tid 45 min. 0 pris.

Est Krokmyrdalen´s Raia N16429/99 Förare Knut Olsen
Raia visar upp en härlig aktion i mycket bra fart och stil. Söket präglas av förnuftighet vilket gör att hon tar mycket mark med sig. I andra släpp kommer hon ned från fjällkanten ut på en flata där hon kastar sig i ett stilfullt skarpt stånd. Fjällisarna lättar när vi är inom skotthåll, hon är helt lugn i flog och skott. Utreder mycket bra. Apporten blir efter mycket påhejande inburen till föraren och apporten godkändes. Total tid 25 minuter. Raia är en välförd tik som premieras med 3 pris Ökl.

Irst Norrlandsguidens Bitch II S39370/2000 Förare Niklas Sundberg
Bitch är en storgångare som är något egenrådig i sitt sätt. Hon brukar marken på ett sätt så att mycket går förlorat. Revieringen bättras efterhand men idag kommer hon ej för fågel. Tid 40 min. 0 pris.

Esh Ödebygdens Nipsu, 29158/00, Förare Jani Leinonen
Nipsu startar i mycket bra fart och stil i en tät reviering, vilken bättras på under dagen. Han har orken att gå i alla typer av terräng och snöförhållanden. I tredje släpp fäster han stånd men löser det själv. Total tid 45 minuter. 0 pris

Irst Chicko II S 26991/2001 m Förare Niklas Sundberg
Chicko går i mycket bra fart och stil i en väl öppen reviering. Andra släpp renderar i stånd vilket löses självmant. I tredje släpp går han i riktigt tung terräng där han finner en stor ripflock. Avancerar så gott det går i den djupa snön, riporna lättar i omgångar framför honom och han är komplett lugn i flog och skott. Sedan utför han en helt perfekt apport på utlagd fågel. Id ag premieras Chicko med 3:e pis Ökl. Total tid 35 min.

Malmberget 8 mars 2004

Lars G Tano

» Tillbaka