Rapport från informationsmötet för projektgruppen Radestit

Enligt projektbeskrivningen så var det de fem samebyarna med mark ovan odlingsgränsen som ville få mer inflytande över upplåtelse av småviltsjakt och fiske.
Många lokala aktörer upplever problem med hur upplåtelserna fungerar i dagsläget och vill ha större inflytande för att jakten och fisket ska bli hållbarare.

Girjasdomen signalerar att samebyarnas inflytande över upplåtelserna kommer att öka och lokal förvaltning kan då vara ett alternativ för framtida skötsel. Det finns dessutom goda erfarenheter av lokal samverkan i Arjeplog och forskning visar att lokal förvaltning som utgår från förutsättningarna i ett område ofta leder till en långsiktigt hållbar förvaltning. Med en lokal samverkansmodell som fokuserar på hållbara lösningar kan infekterade konflikter undvikas. Samebyarna kontaktade därför Silvermuseet som åtog sig att driva projektet.

Samverkat i två år
De medverkande i projekt Rádestit har under två år arbetat med att ta fram ett förslag på en modell för hur småviltjakten och fisket skulle kunna skötas i samverkan på lokal nivå.

Man upplever att det efterföljs väldigt dåligt idag av länsstyrelsen (kontroll av jakt, fiske och träningskort).

Man vill åstadkomma en lokal förankring i Arjeplog med anställd personal på plats för bättre hantering.
– Man har pratat med länsstyrelsen om detta och de såg det som en intressant modell.

Mer information kan läsas via de broschyrer som gått ut samt i PT-artikel och på Silvermuseets hemsida Rádestit – Silvermuseet

Projektgruppen redovisade den modell man har tänkt sig då det gäller intäkter (OBS: Detta var ett arbetsmaterial men man såg priser som rimliga).

Kostnader för ej skrivna i Arjeplogs kommun:
 – Jaktkort kostar 450 kr/dygn. Utländska 1 000 kr/dygn
 – Fiskekort 175 kr/dygn, 350 kr/3 dygn, 700 kr/7 dygn, 1300 kr för årskort och 500 kr per medföljande familjemedlem. Barn under 16 år fiskar gratis.

Man tror sig kunna dubblera intäkterna mot idag (man har räknat med ett 30% bortfall mot idag på jakt och 10% på fiske).

Det som projektgruppen tog med sig av våra frågor var
– Träningskort för oss med stående fågelhundar? (kan ju ej kosta 450 kr/dag)
– Vad kommer det att kosta vid anordnande av ett jaktprov? (det hade man nog inte tänkt på)
– Kommer det finnas möjlighet att lösa årskort som tidigare och till vilken kostnad för oss som bor i länet? De tar med sig frågan och undersöker hur man kan lösa det!
– Prissättningsmodellen känns inte riktigt rimlig då vi som tillbringar en del tid däruppe kanske åker ut 2-3 tim på morgon alt em och tränar hund. Sedan återvänder man för att fiska med familj och vänner. Vittja en fälla skulle mao kosta 450 kr osv, skyddsjakt mm.

– Projektgruppen ställer sig positiv till att hålla informationsmöte för fågelhundsklubben.