Träningstips

SNFK:s medlemmar delar med sig av sina bästa träningstips

Träningstips inför jakt/jaktprov av Mikael Kangosjärvi:
Hej, här är mina träningstips inför jakt/jaktprov. A och O är den allmänna lydnadsdressyren. Du bör kunna kalla in hunden samt få stopp på den minst inom 50 meter helst, på längre avstånd typ 100-150 meter. Klarar du det i 95% av gångerna så kommer du att få mycket mer glädje av din jakthund, samt få fler jaktbara situationer genom att du får stopp på din hund.

Och under ett jaktprov så får du troligen fortsätta att tävla med din hund, för en hund som ej går att kalla in och ej går att stoppa när det t ex flyger en fågel i närheten får troligtvis tacka för sig utom eventuellt i unghundsklass.

Jag använder ligg på mina hundar p.g.a. att jag tycker att ligg är ett kraftigare kommando än sitt. Jag börjar träna mina hundar när dom är 5-6 månader med vanlig grunddressyr genom att gå med dom i koppel med stryplänk. Jag tränar i korta pass på ca 10 minuter, eventuellt flera gånger per dag och försöker sluta när det gått bra.

Jag tränar så att hunden går vid mitt vänstra ben, sitt när man stannar, stanna kvar samt inkallning i koppel. När man har kommit så långt i träningen att det mesta fungerar så kan man börja träna det snabba ligget.

Så här gör jag: Du börjar med att gå ett kort dressyrpass och under passet så överraskar du hunden med att trycka ner hunden samtidigt som du ger din liggsignal. Min signal är en kort signal med den sidan på buffelhornspipan som har kulan typ en domarpipa. Hur hunden hamnar vid ligget, på sida eller som man tänkt, har ingen betydelse.

Man låter hunden ligga en liten minut. Sen fortsätter man med passet och provar en gång till.

Man kan träna liggövningen några gånger per pass, tränar man för mycket så börjar hunden att bli krypig. Då minskar man med träningsligget, poängen med att trycka ner hunden snabbt är att den ska lägga sig blixtsnabbt och att man överraskar hunden, den ska ha känslan att ”chefen når mig överallt”.

När du har kommit så långt i träningen att du inte hinner trycka ner hunden p.g.a. att den redan ligger så går man vidare genom att släppa lös hunden. Du låter den springa fritt och när den är på väg mot dig så blåser du ner hunden när den är 2-3 meter framför dig. Då har du chans att korrigera den om den inte lyder. Fungerar det inte så backar du ett steg, annars ökar du avståndet några meter i taget.

När du kan lägga den på 20 meter så provar du att lägga den när den passerar dig på väg framåt, du blåser när den är ca 2 meter framför dig. Allt eftersom det fungerar så ökar du avstånden. När du kan lägga den på 100-150 meter, då har du kommit långt. Om hunden börjar att lägga sig sakta så ta den till steg ett, d.v.s. i koppel, så att du får fram snabbheten igen. Sen är det bara att börja att träna på svårare situationer med störningar som andra hundar, kasta en boll osv.

När hunden är duktig på ligget så om du har möjlighet träna på kaniner i hägn. Klarar hunden det så kan du prova med duvor och sist med hönsfåglar som är det ultimata testet. Men se till att hunden ser fågeln innan du blåser ner den.

Poängen med den här träningen är att du aldrig tränar på vildfågel förrän den går att stoppa med pipan. För en hund som aldrig har sprungit efter en fågel utan har stoppas av föraren har större chans att bli spontan och stoppa själv utan att föraren blåser. Det kan vara för långt ut så pipan inte når dit.

Risken med om den inte är lydig och du korrigerar den i fågelsituationer är att du får en trög resare.

Sen är det bara att underhållträna det nån gång då och då. Typ du är ute och rastar hunden eller är på jakt.

Har ni frågor ta kontakt med mig!

Mikael Kangosjärvi
——————————————————————————————————————-
birk bäst
Sommarträning för hund och förare!

Sommaren erbjuder unika förutsättningar som simning, skritträning och cykling för att förbereda hundarna och mig själv inför höstens jaktsäsong. På så sätt får jag uthålliga och skadefria hundar. Dressyr och apportträning är också givna inslag. Sommaren är perfekt tid att lära hunden att dricka ur sportflaska, vilket underlättar när man skall ge hunden vätska under jakten.

Skritt träning innebär att man motionerar hunden gåendes. En mycket allsidig träning är att gå med hundarna i väg och stiglös natur, över stock och sten. Hunden får ta ut rörelserna och tränar balans och stabilitet. Terrängträningen stimulerar hundens alla sinnen och ger tillfälle till träning att gå bakom förare.

Jag tränar även mina hundar på grusvägar och stigar med selar och expanderlina. Under dessa pass förbättrar jag min egen kondition genom att gå med stavar, Bungypumps. På så sätt kan jag öka och minska belastningen på hundarna genom olika tempo och intervaller. Skritträningen är en av de viktigaste delarna i att förebygga skador.

Cykelträna hundarna gör jag i liten omfattning, en till två gånger per vecka. Cykelmotionen blir ett komplement till annan träning och dom gillar det. Vi cyklar i lugnt trav och aldrig på asfalt.

Sommaren erbjuder en allsidig träningsform, simning. Även riktigt varma dagar när ingen annan träning är möjlig. Den simmande hunden tränar muskler, senor, hjärta och lungor utan att belasta skelett och leder. Vatten temperaturen bör vara minst 16-20 grader. En bra simteknik är en förutsättning för att nå dessa fördelar. Jag använder flytväst för att hundarna skall ligga horisontellt i vattnet och simma lugnt.

Lägg tid på att introducera den unga hunden så att simningen blir en positiv upplevelse. Här är flytvästen särskilt viktig. Vid träning av vattenapport och kortare simturer använder jag inte flytväst.

Vi startar med fem minuters pass om hunden är ung, fem till tio minuter om det är en vuxen hund som simmat tidigare. Sedan ökar vi på succesivt, men simmar aldrig mer än tjugo minuter. Tillgång till båt är en fördel. Jag tycker mig få bättre effekt av att simma förhållandevis korta pass, men två gånger per dag. Jag frotterar sedan muskulatur och päls torr för att undvika snabb avkylning och fukteksem.

Hundarna behöver tränas i alla gångarterna. Jag har vidrört skritt och trav. Galoppträning behöver jag inte styra. Den gångarten använder dom fullt tillräckligt under jakt och ”hopp och lek”. Viloperioder lägger jag in kontinuerlig under hela året, längre eller kortare beroende på aktivitet.

Sammanfattningsvis kan vi jämföra våra jakthundar med högpresterande idrottare som tränar året om för att nå sina mål och förebygga skador. När vi nu planerar höstens jakt så är det onödigt med brister i hundens förberedelse och den egna konditionen. Jag hoppas att denna korta beskrivning av hur jag tar till vara på sommaren tillsammans med mina hundar kan sporra er att göra detsamma.

Med en tillönskan om en skön sommar/Sanna Steinwall.