Mikael Kangosjärvi – Jakttips

Hej jag heter Mikael Kangosjärvi.

Jag har jagat med stående hundar  sedan 1986 då jag köpte min första hund som var en korthårig Vorster (Dacke). Han blev bara 3 år för han fick epilepsi. Efter han har det blivit pointrar för hela slanten 6 st varav 3 lever idag.  Jag har blivit skogs- och fjälldomare för dom brittiska raserna sen några år.  Jag jagar både i skog och på fjäll.

Här kommer lite erfarenheter av jakt i skog/fjäll ifrån mig.

Gå inte ut i skogen/fjället och släpp en odresserad hund på fågel bara för att tända den. Det skapar bara problem för dig i framtiden med extra jobb med dressyren.

Jag har en visselpipa med två sidor en med kula. Med den har jag tre kommandon. En kort signal utan kulan för att vända/uppmärksamma hunden, två kort för inkallning. Samt den sidan med kulan en kort signal för ligg.

Jaktträna på fjäll/skogen när du kan få stopp på din hund (Jag kör ligg) på avstånd minst på 50 meter, samt att du måste kunna kalla in din hund på avstånd.

Får du ej stopp på din unghunden och den går efter hejdlöst  efter fågel vid stöt eller avance, så behöver du träna mer dressyr så jag skulle gå hem och träna mera ligg/sitt. Det finns annars risk att du får problem med avancen om du tränar i fågelsituationer.

Vid skogsfågeljakt gå tyst och sakta fram och stanna med jämna mellan rum så att du tvingar hunden att hålla reda på dig. Det är hunden som ska hålla reda på dig inte tvärt om. För om du bara går rakt fram utan att stanna så många gånger hör hunden dig och slår ut på nytt slag utan att du har sett den. Den vet var du är men du vet ej att den slog ut igen.

Styr hunden med hjälp av kroppen vill du att den ska slå åt vänster gå sakta ditåt när hunden tittar på dig, när den vänt, gå dit du vill.

Elektroniska hjälpmedel typ Astro/Biper är bra om man använder dom med sunt förnuft. Risken kan bli att du tappar kontakten med hunden. För att du tex springer i mellan stånden, du ser hunden allt mindre men du vet var den är i alla fall, på jaktprov får man inte använda dom. Så gå ca 50-75 meter stanna och vänta på hunden oavsett med eller utan hjälpmedel typ Astro.

Rapportering är något som man kan försöka träna eller se om hunden gör det. När hunden varit borta länge och du misstänker att den stod men den kom på inkallning. När du släpper hunden igen skicka den åt motsatt håll , när den tagit några steg fråga den var pippin är har den något så brukar den springa dit den kom ifrån. Följ efter den då och se vad den gör. Ett annat sätt är att när den står smyg dit stanna på ett långt avstånd kalla in hunden. Sen gör samma som ovan.

Försök få hunden att resa på avstånd eller så att du inte alltid går upp bakom hunden utan ibland lite på sidan om den. För ibland så är det en stor gran där hunden står. Om hunden ej kan resa på avstånd så är risken att det enda du hör är fågeln som flyger iväg och du ser ingen till förutom träd.

Vi jakt på tjäder så försöker jag jaga i kuperad terräng pga. att det begränsar flyktvägen för fågel. Dom flyger i stort sett aldrig uppför. Vi jagar oftast 2 tillsammans en går bakom hunden den andra nedanför lite framför. Då ökar chanserna avsevärt.

Vid fjälljakt på tjäder vänta med att jaga dom tills i mitten eller slutet  av september  för att dom brukar vara så småa tjäder-kycklingar i början på jakten.

För att spara på hundarna  så brukar vi i skogen jaga i 2 pass ett på morgonen och ett sent på em/kvällen. När vi är i fjällen så jagar vi oftast bara på em/kväll för då är det bäst enligt mina erfarenheter samt så får hundarna vila på morgonen. Men om det är mycket varm så jagar vi tidigt på morgonen samt sent på kvällen.

Tänk på att utan hundar så blir det ingen jakt så spara på den/dom. Så har du bara en hund gå ej för länge utan paus.

När du planerar din jakt så försök att gå i rätt vind där du tror att fåglarna är. Om hunden markerar mycket för fågel utan att hitta något. Prova att gå i samma mark efter ett tag men då i rak motvind.

Du bör själv träna på skytte för vad hjälper det om hunden sköter sig men du bara bommar.

Jag låter ej mina hundar apportera som unghundar när vi fällt någon fågel. Jag väntar till hösten efter. Jag tränar apport vid sidan om, jag kan lägga ut den fällda fågeln efter en stund och låta den apportera. Det är nog mycket att klara en fågelsituation som unghund. Låter du din hund apportera alltid så är risken att du skapar din egen fall/knall-apportör. Som färdig hund låt den bara apportera ibland.

Om ni har några funderingar så kan ni ringa och fråga mig. Jag svarar om jag har möjlighet!!

Mvh

Mikael Kangosjärvi

0703386369