Fysioterapeut Madelene Jonsson, föreläser på årsmötet 18 januari

Madelene JonssonVi har fått en ny föreläsare till årsmötet på lördag den 18 januari kl. 15:00 i Luleå. Madelene Jonsson från Kiruna. Hon kommer föreläsa om Jakthundens fysiska förberedelser inför jakt och tävling.
Madelene är legitimerad fysioterapeut med kandidatexamen och vidareutbildning på rehabilitering av häst och hund. Hon arbetar deltid med sitt företag Fysiorehab Häst och Hund och har ett nära samarbete med Kiruna veterinärpraktik där hon tar emot fortsatta rehabiliteringsärenden från djurklinikerna i länet. Utöver detta arbetar hon även förebyggande/friskvårdande med häst och hund.

Just nu bedriver Madelene fördjupande deltidsstudier via SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) inom sportmedicin och rehabilitering för hund och häst där hund-delen är avklarad 2019.
På fritiden är hon med sina tre engelska settrar med jakt och träningar samt att de är med i övriga friluftslivet i Kiruna.

Året som gått med SNFK

Året 2019 börjar lida mot sitt slut och det är åter dags för styrelsen att summera säsongen och kalla till årsmöte för Södra Norrbottens Fågelhundsklubb, SNFK. Vi vill i detta julbrev passa på att tacka alla medlemmar för ytterligare ett fantastiskt år i klubben. Det har varit många aktiviteter under året, vi har avprovat hundar på både höst och vårfjäll samt på skogsprov. Vi har som vanligt även arrangerat en stor och välbesökt utställning i Maj.

I månadsskiftet Maj–Juni så bjöd vi in hunddressören Bernt Hasselström till Luleå som genomförde en helg med ”BeHass” dressyr, vilket var mycket uppskattat av deltagarna.

Vi hade i år förtroendet att stå som värd för Skogs-SM med tillhörande Skogs-pokal, SM-titeln gick i år till en långväga provdeltagare med pointer nämligen Eva &Trond Ohlsson med Borgeflons RX Blanka du Nord, som kom ända från västkusten, men klubben tog en titel under tuffa dagar, Skogspokalen vanns av en klubbhund, Samuel Fjällborg från Boden med irländaren Röde Jägarens Chelsea som fick kliva fram som stolt vinnare.

Vi har haft tre duktiga hundar i klubben som lyckats i dom stora sammanhangen, Fjällpokalen vanns av Dick Edin med egenuppfödda Est Jaktstormens Col, Magnus Dahlgren vann Fjäll-SM med Esh MDs Mick Doohan och Lars-Erik Sjöbloms tik Est Danguns Blade vann engelska setterklubbens huvudprov.

Den årliga utställningen i Piteå hade även detta år ett stort antal deltagare och det var som vanligt ett mycket uppskattat arrangemang.

Lite smolk i bägaren kan vi konstatera och fundera lite kring, fjällträningen på våren och tillika andra fjällprovet på hösten, där vi inte fick ihop nog med deltagare för att det skulle vara försvarbart att genomföra. Men vi får prova nya grepp nästa år.

Annars så väntar ett spännande 2020 med återigen två SM-arrangemang, i augusti Skogs-SM, och i september Höst-SM och en utställning i Maj. Utöver detta diskuteras en dressyrkurs hos Kent Gustafsson, Hundskolan Höga Kusten, på försommaren om intresse finns hos medlemmarna. Samt den uppskattade skogsträning i Arvidsjaur med duktiga jägare från Arvidsjaur.

Titta gärna in på hemsidan snfk.se och på Facebooksidan och följ oss på SNFK Facebook där all information om vad som händer i klubben läggs ut eftersom. 

Vandringspriser 

Vill du vara med och tävla om Årets hundar? SNFK delar ut pris till bästa hund i UKL,ÖKL och SKL. Räkna ihop era främsta meriter under året och skicka in för att delta. Statuterna för vandringspriset finns på www.snfk.se. 

Maila till webmaster@snfk.se senast 6/1 2020. Du får en bekräftelse på att ditt mail är mottaget. 

Kallelse till årsmöte

Välkommen till SNFK:s årsmöte Lördag den 18/1 2020, kl 15.00 Scandic Hotell Luleå.Adress: Banvägen 3 97346 Luleå 

Föreläsare i anslutning till årsmötet Kenth Gustavsson som driver Fågelhundar Höga kusten kommer och föreläser om dressyr från valp till vuxenhund.

Årsmötesmiddag: Efter årsmötet och föreläsningar äter vi middag tillsammans kl 19.30. Pris 295 kr per person. Föranmälan middag, maila till webmaster@snfk.se senast 6/1-2020. Meddela eventuella matallergier. Du får en bekräftelse på att ditt mail är mottaget. Motioner till årsmötet Kom med förslag på hur SNFK ska kunna erbjuda en ännu bättre verksamhet under kommande år och i framtiden. Motioner till årsmötet ska vara sekreteraren tillhanda senast 6/1-2020. Maila till webmaster@snfk.se. Du får en bekräftelse.

God jul och Gott Nytt År önskar styrelsenjulkort setter

 

Ny domare i klubben – Grattis Roger!!!

Roger Larsson

SNFKs orförande Roger Larsson är klar domare. Elevutbildningen genomförs under ca två år och omfattar teori samt elevtjänstgöringar i kvalitetsklass och konkurrensklass. Det hela avslutades med en examination.
Nu i höst, 2019, klarade gruppen med domarelever sin examination med glans under två intensiva dagar och de är nu klara för att bedöma kvalitetsklass.
Från norr till söder ;
Roger Larsson, Eva Perman, Erik Larsson, Calle Stolt, Johanna Gustafsson-Melin och Jan Andersson.

Examinationen genomfördes på Calle Stolts utmärkta marker på gränsen mellan Halland och Västra Götaland. Utmärkta förutsättningar medförde att domareleverna var i hetluften hela tiden och fick visa sina kunskaper.
FA hade tillgång till hundar från närområdet. Engelsk Setter Lynx, Pointer Molly, Gordon Setter Rebell, Gordon Setter Star, Pointer Lola och Irländska Settern Astrid. De fördes av Patrik Andersson, Thore Larsson, Jack Engelbrektsson, Claes Lindquist och Sandra Carlander.

Skogs-SM final och Skogspokalen 2019

Skogs-SM final

Skogs-SM final gick av stapeln fredagen den 6 september i Arvidsjaurs skogar.
Det var en otroligt spännande eftermiddag där fågelsituationerna med kvarvarande hundar löste av varandra. Tyvärr var fåglarna skygga och lättade utom skotthåll för skyttarna men tillslut kunde en segrare koras. Pointertiken Borgeflon’s RX Blanka du Nord lyckades få till en situation på en ripa som inte lyckades fly undan. Förare Trond Johannessen och Blanka du Nord presterade när de fick chansen.SM Skog vinnare 2019

Bildspel från prisutdelningen

Skogspokalen

Skogspokalen fick 8 startande. Det visade sig att det var 8 hundar av högsta kvalitet och goda sökare där alla hade chans på fågel och där det till slut korades 1 vinnare och en 2:a pristagare.
Startgrupp Skogspokal 2019
Från vänster:
IRST Den röde jägaren Quicksilver, IRST Den röde jägaren Petronella, IRST Den röde jägaren Chelsea, PH Jofjällets Rippoint Tissot, Domare Henrik Nilsson, PH Vet Point’s Lille Ulven, Domare Stellan Johansson, PT Borgeflon’s XJ Champagne, EST Giddes O Wada, PT Jofjällets Rippoint T’Ärtan

Regnet hängde i luften under hela dagen men innan det började ösa ner så hade vi fått en vinnare i en väldigt spännande sista runda. Vinnare av Skogspokalen 2019 blev irländska settertiken Den röde jägaren Chelsea med föraren Samuel Fjällborg. 1 Ukl HP.
Skogspokalvinnare
2:a pris gick till pointerhanen Jofjällets Rippoint Tissot med föraren Christoffer Holmqvist, som också fick 1 Ukl HP.
Domare: Henrik Nilsson och Stellan Johansson

Bilder från prisutdelningen

 

SNFKs skogsprov i Arvidsjaur – resultat 6-8 september

Vi fick några pristagare även under fredag tom söndag på Skogsprovet i Arvidsjaur. Samt att vi hade våra trevliga gemensamma middagar på Hotell Laponia och Surströmmingsfest i Renvallen.
(Skogs-SM och Skogspokalen kommer i ett eget inlägg)

Vet Point’s Tage fick ett 2:a pris i Ukl. Ägare/förare: Johan Backlund
Vet Point's Tage

Pantza Reds Dancingqueen fick ett 1:a pris i Ukl. Ägare/förare: Camilla Kjellberg.
Pantzare Dancingqueen

Skeirutj Smilla fick ett 1:a pris i SKL, ett Viltpris och Cert. Ägare/förare: Rolf Sandström.
Skeirutj Smilla

Gemensam traditionell surströmmingmiddag på lördag kväll.
Surströmming

 

 

Resultat från Skogs-SM och SNFKs Skogsprov i Arvidsjaur 5 september

Resultat från torsdagens jaktprov.

SM-Kval
Parti 1
Domare: Thore Sandström
1 pris Cert Skeirutj Steira Ägare/Förare: Olov Åhman
2 pris Ck Bella från Skeirutj Ägare/Förare: Olov Åhman
3 pris Ck VP Borgeflon’s RX Blanka Du Nord Ägare/Förare: Trond Johannessen

SM kval 1

Parti 2
Domare: Lars Thulin
1 pris Cert Vet Point’s Tia Ägare/förare: B-O Johansson

SM kval 2

SNFKs skogsprov
Domare: Torbjörn Eklund
1 ÖKL VP Strävsamma Jilla Ägare/Förare: Magnus Könberg
2 ÖKL Hagelsprutans Underbara Ulalia Ägare/Förare: Tina Hedman

ÖKL JillaÖKL Tina HEdman

Dödligt virus bland norska hundar – Tillfälligt stopp för norska hundar på prov och utställningar – Information från SKK

OBS! Viktig information.

Med anledning av information som idag kommit till SKK från Norge rörande ett allvarligt sjukdomsutbrott hos hund har inneburit att ett antal hundar dött.

SKKs presidium har idag tagit beslut om att inte tillåta hundar boende i Norge att delta på utställning, prov, tävling eller beskrivning tillsvidare.

Förnyat beslut tas i nästa vecka när mer information erhållits från Norska och Svenska myndigheter.

SKK uppmanar arrangerade klubbar att återbetala inbetalade anmälningsavgifter samt att omedelbart informera berörda ägare om beslutet.

Norsk Kennel Klubb har som en konsekvens även stoppat utställningar, prov och tävlingar i Norge.

Mer info finns att läsa på bifogade länkar. Uppdaterad information kommer att finnas på skk.se
https://www.nkk.no/…/alvorlig-sykdom-er-pavist-hos-flere-hu…
https://www.vetinst.no/…/akutt-hundesykdom-september-2019-d…
https://www.mattilsynet.no/…/alvorlig_sykdom_hos_flere_hund…

Vänligen vidarebefordra till era berörda klubbar.

Med vänlig hälsning
Annika Klang
Vd-assistent
Stab
e.u.
Svenska Kennelklubben

Länk till Norsk myndighet liknande Naturvårdsverket: Mattilsynet