Fina resultat

11141141_479811828836179_9118640259589980226_n[1]
SEUCH Hagelsprutans Quicka Qulan fick idag på Tromsö internationella utställning, excellent,CK,cert,cacib och kan därmed titulera sig NOUCH CIB.
Vi gratulerar!

Glad Midsommar

PUBLICERA Midsommar
Foto: Johanna Vikman-Keisu

Vi önskar Er alla!
En Glad Midsommar och en fortsatt trevlig sommar!
På SNFK:s hemsida finns en medlemsida, där kan ni läsa alla de 18 frågor som erfaret hundfolk svarat på. Även tips och goda råd inför jakten hittar ni där.
Söndagen den 16 augusti kommer SNFK att anordna  en skogsträningskurs, kursledare är Olov Åhman Se annons.
Ha nu en fin sommar och njut tillsammans med era 4-fota vänner!

Ny SUCH

Scott SUCH
J Myrhedens N-Scott fick sitt 3:e CK på utställningen i Gällivare 14/6 och blev därmed SEUCH
Ägare: Håkan Antman
Vi gratulerar!

BIS 1:a

Alwin
Mac Persson´s  Alwin lyckades fullt ut på ÖNFK:s utställningen,14/6 i Gällivare. Han fick Excellent, 1 CK Cert, BIR 1 och BIS 1.
Stolta ägare Mattias och Lena Lindqvist.
Stort grattis!

Sommarträning för hund och förare

birk bäst
Kallkällans Birk njuter av simturen.

Sommarträning för hund och förare!
Sommaren erbjuder unika förutsättningar som simning, skritträning och cykling för att förbereda hundarna och mig själv inför höstens jaktsäsong. På så sätt får jag uthålliga och skadefria hundar. Dressyr och apportträning är också givna inslag. Sommaren är perfekt tid att lära hunden att dricka ur sportflaska, vilket underlättar när man skall ge hunden vätska under jakten.
Vattning

Skritt träning innebär att man motionerar hunden gåendes. En mycket allsidig träning är att gå med hundarna i väg och stiglös natur, över stock och sten. Hunden får ta ut rörelserna och tränar balans och stabilitet. Terrängträningen stimulerar hundens alla sinnen och ger tillfälle till träning att gå bakom förare.
SAMSUNG

Jag tränar även mina hundar på grusvägar och stigar med selar och expanderlina. Under dessa pass förbättrar jag min egen kondition genom att gå med stavar, Bungypumps. På så sätt kan jag öka och minska belastningen på hundarna genom olika tempo och intervaller. Skritträningen är en av de viktigaste delarna i att förebygga skador.

Cykelträna hundarna gör jag i liten omfattning, en till två gånger per vecka. Cykelmotionen blir ett komplement till annan träning och dom gillar det. Vi cyklar i lugnt trav och aldrig på asfalt.

Sommaren erbjuder en allsidig träningsform, simning. Även riktigt varma dagar när ingen annan träning är möjlig. Den simmande hunden tränar muskler, senor, hjärta och lungor utan att belasta skelett och leder. Vatten temperaturen bör vara minst 16-20 grader. En bra simteknik är en förutsättning för att nå dessa fördelar. Jag använder flytväst för att hundarna skall ligga horisontellt i vattnet och simma lugnt.
gänget bäst

Lägg tid på att introducera den unga hunden så att simningen blir en positiv upplevelse. Här är flytvästen särskilt viktig. Vid träning av vattenapport och kortare simturer använder jag inte flytväst.

Vi startar med fem minuters pass om hunden är ung, fem till tio minuter om det är en vuxen hund som simmat tidigare. Sedan ökar vi på succesivt, men simmar aldrig mer än tjugo minuter. Tillgång till båt är en fördel. Jag tycker mig få bättre effekt av att simma förhållandevis korta pass, men två gånger per dag. Jag frotterar sedan muskulatur och päls torr för att undvika snabb avkylning och fukteksem.

Hundarna behöver tränas i alla gångarterna. Jag har vidrört skritt och trav. Galoppträning behöver jag inte styra. Den gångarten använder dom fullt tillräckligt under jakt och ”hopp och lek”. Viloperioder lägger jag in kontinuerlig under hela året, längre eller kortare beroende på aktivitet.

Sammanfattningsvis kan vi jämföra våra jakthundar med högpresterande idrottare som tränar året om för att nå sina mål och förebygga skador. När vi nu planerar höstens jakt så är det onödigt med brister i hundens förberedelse och den egna konditionen. Jag hoppas att denna korta beskrivning av hur jag tar till vara på sommaren tillsammans med mina hundar kan sporra er att göra detsamma.

Med en tillönskan om en skön sommar/Sanna Steinwall.
Stort tack till Sanna för fina tips och råd!
sanna