Sista Aprilprovet

Pristagare SKL Domare; Rolf Sandström

Pristagare SKL Domare; Rolf Sandström

Säsongsavslutningen i Snfk blev en varm historia, spekulationerna om vi skulle ställa in det pga vädret haglade veckan före, våra kollegor i branschen ställde in sin avprovning av hundar och visst funderade provledningen och hoppades att vädret skulle vara med oss, men klart.se ljuger aldrig och väderprognosen visade sol 10 -12 plusgrader och torrt med några minus på natten hela veckan, det innebär att snön avdunstar vid lägre temperatur än vid fuktig väderlek och det sammantaget med ett tidigarelagd upprop gjorde att vi bedömde att provet går att genomföra.

Provet växer för varje år , nu hade vi närmare 150 anmälda som ville få sina hundar bedömda av sakkunniga domare. Fredagsmorgon stod tre partier vid polcirkelns parkering fulla av förväntan på vad dagen hade att ge, och föret höll hela dagen och premier blev utdelade.
Lördagen var helgens största utmaning, fem partier ska ut i marken , två knallhårda segrarklasser och tre kvalitetspartier. Funderingarna på fredag om placering av partier var kvällens huvudvärk , Rapporter om skoterföre in till Snfk’s Gröna Lund (Smuolle )var ej positiva , dagen innan var fastkörningar i på vattensjuka myrar och öppna bäckar ett faktum , då fattade provledningen sitt beslut att inte äventyra deltagarnas säkerhet, och plan B och C sattes i verket, ett parti ska skotra från Tjärnberg, där är leden helt OK. Resten av partierna placerades ut efter silvervägen. Vid norska gränsen sattes bägge segrarklassen ut plus ett kvalitetsparti och premierna uteblev inte. Rolf Sandströms skl hade full lista, alla placerade höll ck-klass, andra partiet dömdes av Kirunas entertainer Tony Johansson som hade en mkt bra karta över marken i huvudet plus en proffsig markledare med sig, Tony fick dela ut tre premier i sitt parti, hade kunnat vara fler men…. Och när segrarklasserna var klara så skulle provets bästa hund utses i en kort matchning vid plogstationen, finalisterna i varsin ringhörna var bästa kompisarna Anders Lundberg med Esh Jaktstormens Allan 1:a skl cert mot Esh Skedoms Nitro 1:skl cert med husse Torbjörn Ahlqvist vid spakarna , och vinnare och provets bästa hund tillika vinnaren av den färdigstyckade grishalvan skänkt av Nyhlén Hugosson blev Jaktstormens Allan. Kvalitetspartierna hade många premier utdelade några av högsta valör och andra nådde nästan fram.

Sista dagen med gänget dvs söndag gick vi ut med tre kvalitetspartier efter silvervägen och det är inte över förrän det är över, många premier utdelades även då och några hade lyckan att krypa igen det berömda nålsögat, den åtråvärda 1:ökl, andra kan briljera med fågelarbete på tjädertupp mitt på blanka fjället! Sammantaget blev det en lyckad avslutning på säsongen hos oss, premieprocent på närmare 30 visar att förutsättningarna finns att få sina hundar premierade, gäller bara att vinterns dressyr fortfarande finns färskt i minnet hos hundarna. Värt att nämna är den fantastiska klubbandan som råder i Snfk, alla hjälper till när det ”tjorvar” till sig , oavsett om det gäller rackel med kommissarieprogrammet eller extra boende till ditresta funktionärer. Att våran nya fodersponsor Happy Dog från Trixie hjälper till både på prisutdelningen och med frikostig sponsring är guld värt för en liten ideell lokalklubb där alla hjälps åt och drar klubben framåt. Vi har fler företag som jobbar med oss, Luleå Veterinärerna, Vildmarksshopen samt Nyhlén Hugosson, tack för erat stöd.
Vi i provledningen Roger och Peter tackar för att ni ville komma till oss, hoppas att ni kommer nästa år igen. Nu tar vi sommaruppehåll från jaktproven men arrangerar en utställning i Piteå 12 Maj där ni skaffar er erforderliga meriter till kommande jakt och utställningschampionat. Tittar vi kalendern så startar höstens aktiviteter med en kombinerad träning och jaktprov 17-18 augusti, välkommen dit.

Provledningen Roger&Peter